OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV BRADLO RICHNAVA

Rok 2017

31. 12. 2017 Silvestrovský výstup na Roháčku


    

Foto P. Cenký

30. 12. 2017 Výstup na Matku Božiu


    

Foto Jaro Kello

27. 12. 2017 Vianočný pochod na Plejsy


    

Foto Jaro Kello     Foto P. Cenký

26. 12. 2017 Štefanský výstup na Sľubicu


    

Foto P. Cenký

24. - 26. 11. 2017 Regionálny zraz VHT Zamkovského chata


    

Foto J. Šuster

23. 11. 2017 Slávnostné zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Richnave - udeľovanie Ceny Obce Richnava


    

Foto P. Cenký

21. 10. 2017 Spomienka na nebohých členov na Sľubici


    

Foto P. Cenký

30. 09. - 06. 10. 2017 Naši turisti v rakúskych Alpách


    

Viac foto

24. 09. 2017 Turistický guláš na Slanej vode


    

Foto T. Brutovský

15. 09. 2017 Kultúrno-spoznávací zájazd hrad Boldogkö, Hejce, hrad Slanec


  

Akciu finančne podporila Obec Richnava.

Foto P. Cenký

29. 08. 2017 Túra v Tatrách


    

Foto T. Brutovský

05. 08. 2017 Nočný výstup na Kloptaň


    

Foto J. Šuster      Prezenčná listina      Správa

06. - 09. 07. 2017 64. Letný zraz KST Duchonka


    

Aj tento rok sa turisti KST Bradlo Richnava v dňoch od 5. do 9. júla v počte 32, zúčastnili letného zraz turistov na Duchonke, nachádzajúcej sa v Považskom Inovci pri vodnej nádrži. Ubytovanie s raňajkami a večerou sme mali zabezpečené v areáli campingu (stravu z dôvodu videnej hygieny sme zrušili) nachádzajúcom sa v borovicovo - brezovom lese. Prvý pohľad na ubytovacie priestory nebol nejako presvedčivý a k našej spokojnosti, ale postupom času sme si naň zvykli. Za bývalého režimu, ako sa dozvedáme, boli to VIP bunky so samostatnou kuchyňou a WC-kom, ale od toho času, tam nebol preinvestovaný ani cent. Tým že streda bola štátnym sviatkom tak po vlastnej osi (autom) v skupinkách sme prichádzali na miesto zrazu, oficiálny začiatok je stanovený na štvrtok slávnostným otvorením zrazu o 19:00 hod.

- streda 5. Júla, príchod do campingu, ubytovanie, oboznámenie sa s okolím a spoločne večerné posedenie s plánovaním cesty na nasledujúci deň.

- štvrtok 6.júla, po raňajkách, časť skupiny vyráža na pešiu túru smer Topoľčiansky hrad a druhá väčšia skupina autami odchádza do Topoľčianok na miestny zámok s návštevou žrebčinca. Večer sa zúčastňujeme otváracieho ceremoniálu a ostávame na ľudovej zábave.

- piatok 7. júla, po raňajkách, celá skupina chce absolvovať pešiu trasu „B“, Duchonka – Podhradie – Biela Bukovina – Panská javorina – Kulháň – Duchonka. Na spomínanej trase nás prichytil dážď, aj keď sme boli vystrojený dáždikmi a maliarskou fóliou trasu sme po krátkom zvážení skrátili. Po prehliadke Topoľčianskeho hradu vrátane sprístupnenej veži, ktorý je úzko spätý s rodom Čákovcov, sa na spiatočnej ceste zastavujeme na salaši, kde nakupujeme a ochutnávame výrobky salaša.   

- sobota 8. júla, po raňajkách, znova príprava na pešiu trasu „A“, autobusom odchádzame do Nitrianskej Blatnice a odtiaľ smer – Rotunda Jurko – Marhát (748 m.n.m.) – Valy Bojná. Cestou nás obklopuje krásna bujná príroda s ešte krajšími výhľadmi, čo potvrdzuje aj vyhliadka zo 17m drevenej rozhľadne na vrchole Marhát. Pokračujeme v ceste na Hradisko Valy - Bojná, kde sa práve konajú Cyrilometodské slávnosti. Tu si môžeme pozrieť rekonštrukciu slovanských obydlí, bežný život na hradisku, ukážky sokoliarstva, šermu a drobných remesiel. Bojná je najväčším doposiaľ objaveným slovanským náleziskom na našom území. Cestou schádzame do rekreačnej oblasti, kde nám dobre padne vychladený nápoj a autobusom sa vraciame na Duchonku.   Všade na okolí je už žatva v plnom prúde a my sa nemôžeme nakochať pohľadov na slnkom zaliate zlatisté polia. Tu pšenica, tu jačmeň, tu ovos, tu miešanky s divým makom a zrazu niekoľko hektárový lán slnečnice nazerajúcej a sledujúcej  slnko.Večer sme sa zúčastnili na záverečnom ceremoniáli s odovzdaním štafety mestu Piešťany, ktoré bude usporiadateľom letného turistického zrazu v roku 2018. Tí neskôr narodení ostali na disko a country zábave, až do skorého rána. Tí skôr narodení sa im starali o deti a vnúčatá. No život je už raz taký.

- nedeľa 9. júla, po raňajkách, balenie sa a odovzdanie ubytovacích buniek. Tým, že je nedeľa a slnečné počasie, tak sa ide na termálne kúpalisko, ktoré máme po ceste domov.

Pevne veríme, že to boli krásne prežité dni v prírode a kruhu richnavských turistov, ktorí opäť spoznali ďalší kút nášho milovaného Slovenska. Aj touto cestou sa KST Bradlo Richnava chce poďakovať usporiadateľom zrazu a to Regionálnej rade Klubu slovenských turistov Topoľčany za prípravu, organizáciu, pohostinnosť pri usporiadaní zrazu a tešíme sa na  ďalšie stretnutie s Vami.  (Mgr. Jozef Horváth)

Akciu finančne podporila Obec Richnava.

Foto J. Šuster

27. 05. 2017 54. stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska Čierna hora (Svidník)


   

Autobusom, ktorý z Richnavy  odchádzal o šiestej ráno sme sa cez Prešov a Bardejov dostali do obce Kurimka. Za dedinou sme vystúpili z autobusu a začali "šľapať" po červenej značke (cesta hrdinov SNP) cez Lazovú lúku na Makovicu. Spoločné foto pri soche sv. Floriána, pohodlným chodníkom cez Makovické sedlo prichádzame na Čiernu horu, kde sa tento rok konalo už 54. stretnutie čitateľov časopisu Krásy Slovenska. Na vrchole je už poriadna kopa turistov.  Organizátori pripravili akciu na výbornú - nechýbali stánky s predajom odznakov, turistických známok, kníh, nechýbal pamätný list, čapovalo sa výborné pivo, hladní si mohli pochutnať na guláši, zabezpečené bolo WC, stánok Slovenského červeného krížu zabezpečoval ochranu zdravia, ale mohli ste si aj preveriť vaše znalosti zo záchrany ľudského života. O dvanástej nasledovali oficiálne príhovory, ako to už býva. Príjemná atmosféra aj s ľudovou hudbou turistov zdržiavala na vrchole. Záver túry bol v meste Svidník, kde nás čakal autobus. Navštívili sme aj blízky pamätník na Dukle a odtiaľ sa autobusom opäť vrátili do okresného mesta Svidník. Zamierili sme do amfiteátra, kde sa práve konal Rusínsky festival. Celý večer patril kultúre. Program začal famóznym vystúpením PUĽS-u, pokračovala voľba Miss rusínskych dievčat a záver programu všetkých naštartovalo vystúpenie kapely IMT Smile.  Do Richnavy prichádzame hodinu a pol po polnoci. 

Akciu finančne podporila Obec Richnava.

Foto P. Cenký       Foto J. Šuster

21. 05. 2017 100 jarných kilometrov


    

Stretávka pri Hostinci na rázcestí neveští veľkú účasť, s nostalgiou popíjam nealko pivo. No pri dome Kuchárovcov to už vyzerá lepšie.  61. ročník akcie 100 jarných kilometrov môže začať. Pri kostolíku tradičné foto. V doline potoka Jasenovec obdivujeme novú požiarnu nádrž. Výstup na Kaľavu a odtiaľ po asfaltke do Vojkoviec. Krčmu otvárajú o 14. hodine, pol hodiny musíme čakať. Vyhráva obecný rozhlas, ktorý pozýva občanov na Deň matiek do vojkovského kulturáku. Onedlho už dedinou vykračujú hlavne mamky a deti oblečené v krojoch. Pozdraviť nás prišiel aj starosta obce.  Cesta späť dolinou Jasenovca a pri požiarnej nádrži opekáme. Do Richnavy už nemáme ďaleko.  Krásna nedeľa s pekným počasím je za nami.

Viac foto

05. - 08. 05. 2017 Poznávací zájazd severovýchodné Čechy (Sněžka)


    

Členovia KST Richnava v zložení Jaroslav Kello, JUDr. Mária Kellová, Mgr. Jozef Horváth, Marta Horváthová, Ľubomír Ondáš, Gabriela Ondášová, Ján Kuchár a Jozef Šuster sa v dňoch 5.5.-8.5.2017 opäť zúčastnili v spolupráci s Odborovým zväzom železničiarov (ďakujeme) turisticko - poznávacieho zájazdu v oblasti Severovýchodu Čiech, časť Pec pod Sněžkou. Odchod z Košíc bol 4.5.2014 o 22:08 hod. do Pardubíc, prestupom v Hradci Králové a Trutnove s príchodom do Svobody nad Úpou v piatok 5.5.2017 o 9:56hod. Tam nás privítalo zamračené a zimné  počasie, ktoré zotrvalo až do konca nášho pobytu. Ubytovanie sme mali vo Vavřincovom dole – penzión Piana, kde sme sa dostali autobusom. Je to poschodová zrubová chata v celku zachovalá s veľkou spoločenskou miestnosťou v ktorej stal krb (náš hlavný zdroj teplá). Program dňa vyplňujeme návštevou lyžiarskeho strediska a pohostinstva v obci Veľká Upa.

6.5.2017 – Sněžka, je to najvyšší vrch v Českej republike s výškou 1 603,3m n. m.  Je to významná dominanta východnej časti Krkonôš. Cez vrchol Sněžky prechádza českopoľská hranica, pričom najvyšší bod sa nachádza na poľskej strane hranice, niekoľko metrov západne od kaplnky sv. Vavrinca. Na vrchol vedie z Pece pod Sněžkou 4,5 km dlhá kabínková lanovka. Vrchol Sněžky je skalnatý a keď že je najvyššia hora v širokom okolí, je z jej vrcholu rozsiahly panoramatický rozhľad. My na vrchol ideme s časti lanovkou z Veľkej Úpy a hrebeňom po žltej turistickej značke sa dostávame pod kabínkovú lanovku na Ružové hoře, kde v jej línii šľapeme na vrchol Sněžky. Na jej vrchole nejaké foto prestávka na občerstvenie a po zasneženom turistickom chodníku červenej značky sa presúvame do Obřího sedla. Tento zostup bol veľmi náročný, nakoľko veľa turistov šlo v protismere a už nehovoriac v akom oblečení a topánkach (trička, kraťasi, šľapky, sandale, kočíky, bicykle). V sedle sa delíme, časť skupiny (Marika, Marta, Jožo, Gabika, Ľubo) ide po modrej značke k vodopádom Rudného potoka a do Pece pod Sněžkou a druhá časť (Jaro, Jozef – Pepa, Jano) ide po modrej - Luční bouda, červenej - Kaplička / Vyrovka, zelenej – Richtrový boudy, červenej – Pec pod Sněžkou. Chodník je lemovaný zbitkami snehu, kde záveje dosahujú výšku až 3m. Tu sa stretávame, tešíme sa na dobrý obed s teplým čajom a to ešte nevieme že autobus nás nezoberie, tak peší až na ubytovňu. V ten deň sme celkom prešli 14,3km v náročnom teréne.

7.5.2017 – Janské Lázně / Černá Hora, je to jediné kúpeľne mestečko v Krkonošiach na českej strane s druhým najlepšie hodnoteným lyžiarskym strediskom v Českú. Na hrebeň Černej Hory sa dostávame kabínkovou lanovkou, kde sa napájame na červenú značku. Cestou prechádzame okolo 78m vysokého televízneho vysielača s množstvom lyžiarskych vlekov vrátane lezeckých sien a visutých lanových dráh.  Najzaujímavejšie je tu pomenovanie stredísk, kde všetky sa končia prívlastkom bouda. Je tu krásna príroda, ktorá sa práve prebúdza zo zimného spánku. Je čas obeda tak sa zastavujeme po ceste v chate, kde nám dobre padne obedové menu a keď že je vonku zima, tak sa hrejeme pri dobrom teplom čaji s „umom“. Turistickým chodníkom po strmom svahu sa dostávame do Pece pod Sněžkou. Tu máme opäť spoločný obed a tento krát už autobusom sa prevážame na ubytovňu.

8.5.2017 – deň nášho odchodu vypĺňame pomalým balením sa, nakoľko nás čaká presun do Pardubíc. Zbalený ešte posledné foto pred chatou, a tak sa presúvame k zástavke ČSAD. Kombinovaným spojom (autobus, vlak) sa dostávame do Hradca Králové, kde máme naplánovanú prehliadku centra mesta jeho historického jadra. Konečne máme aj dobré teplé počasie, čo využívame pre posedenie pri zmrzlinovom pohári a káve. Večer sa presúvame do Pardubíc, kde nastupujeme na rýchlik a presun do našej rodnej dedinky Richnava príchod ráno 09.05.2017, 7:45 hod.       Text spracoval: Mgr. Jozef Horváth

Foto J. Šuster

18. 03. 2017 Výročná členská schôdza


   

Foto P. Cenký

02. - 05. 02. 2017 Jubilejný 50. zimný zraz turistov a stretnutie TOM Ružomberok


   

Ako každý rok, keď píšem riadky o zraze, mám v sebe kúsok smútku a nostalgie. Ďalší zraz, na ktorý sa človek dlho teší, je za nami. Tento jubilejný 50. ročník zimného zrazu turistov sa konal na Liptove v Ružomberku. Tridsiatka richnavských turistov sa väčšinou autami dopravila v štvrtok podvečer na internát biskupa Jána Vojtašáka, ktorý sa nachádza v areáli bývalých bavlnárskych závodov. Prezentácia bola na úrade práce a blízko nej sa o 19. hodine začalo slávnostné otvorenie zrazu. Okrem zástupcov turistov a organizátorov sa prihovorili aj primátori troch liptovských miest - Liptovského Miluláša, Liptovského Hrádku a samozrejme Ružomberka. Nasledovali rezké tóny hudobnej skupiny Ploštín Punk. V piatok ráno sme sa vydali na pešiu túru P3. Začínala pri mestskom úrade na námestí, pokračovala cez Kalváriu na Vlkolínske lúky. Tí vytrvalejší odbočili na vrch Sidorovo (1099 m), kde vykuklo Slnko a utvorilo nám krásnu scenériu. Dole v doline bola totiž nepríjemná hmla. Náročnejší bol zostup z vrcholu, pošmyknutím som si zranil ruku a skropil vlastnou krvou známy liptovský kopec. Tí menej zdatní sa vydali rovno do ospievaného Vlkolínca. Z Vlkolínca trasa viedla opäť na Vlkolínske lúky a odtiaľ do lyžiarskeho strediska Malinô Brdo. Odtiaľ sme sa zdarma zviezli lanovkou do Ružomberka (čast Hrabovo) a do mesta opäť zdarma skibusom. Naši lyžiari "operovali" v okolí Malinô Brda a veľkofatranskej hrebeňovky. Na chutnom jedle sme si pochutnali v Kantíne u Fullov. Niekoľkí sme išli do kina Kultúra, kde bola pre účastníkov pripravená zaujímavá beseda s bývalým prezidentom Slovenskej republiky Rudolfom Schusterom spojená s premietaním cestovateľských filmov. Po besede sme trojica turistov navštívili bývalého kluknavského farára Paľa Ondríka na likavskej fare. Večer sme si zaspievali  a porozprávali v spoločenskej miestnosti internátu. V sobotu ráno nás autobus odviezol do obce Valaská Dubová, odkiaľ viedol pomerne náročný výstup na Veľký Choč (1611 m). Počasie v nižších polohách bolo opäť nanič, no blížiac sa k vrcholu sa ukázalo krásne Slnko. Na vrchole sme sa mohli doslova opaľovať a kochať sa krásnou panorámou s dominujúcimi Západnými Tatrami, Nízkymi Tatrami, či Malou a Veľkou Fatrou. No darmo, Choč je Choč. Náročný bol aj zostup, pivo dobre padlo v známej Jánošíkovej krčme vo Valaskej Dubovej. Pridúc na izby internátu doľahla na nás únava a na záverečný ceremoniál spojený s bohatým kultúrnym vystúpením (folklórny súbor Liptov svojím programom oslávili 70. výročie svojho vzniku) v ružomberskej "Koniarni" sa vydala len menšia časť našej partie. Na konci nechýbal tradičný papučový bál. Nedeľné ráno patrilo baleniu a odchodu. Časť našich sa ešte zrelaxovala v termálnej vode kúpeľov Lúčky. Na záver sa chceme poďakovať všetkým organizátorom za skvelý zraz, lebo v živote nič nie je "len tak". Za všetkým je kus ľudskej práce. Už teraz sa tešíme na Oščadnicu ...

Akciu finančne podporila Obec Richnava.

                                                                                         Foto J. Šuster      Foto P. Cenký        Foto J. Kello

14. 01. 2017 Bežkárska túra Lajoška


   

Foto J. Kello

07. 01. 2017 Novoročný výstup na Volovec


   

Tuhé mrazy, ktoré trvajú už veľmi dlho sa ešte vystupňovali v prvú sobotu Nového roku. Z Rožnavy odchádzame autobusom do Čučmy o 8.30 hod. šiesti členovia nášho klubu. Úvodný úsek sa išiel ešte dobre, ale blížiac sa k chate Volovec začína fúkať vietor. Keďže na Skalisku silný vietor a mráz spôsobil skoro neľudské podmienky, turisti sa zhromaždili okolo chaty. V typickej atmosfére s maďarčinou sme si oddýchli a doplnili kalórie. Dokonca chatárka nás spoznala (spali sme tu koncom septembra pri našej ceste hrdinov SNP) a pozvala nás ohriať sa do kuchyne. Chudák Jožo nestíha nič. Je totiž stredobodom záujmu a využíva všetky svoje poznatky z maďarského jazyka. Pri silnom vetre, ale pekných výhľadoch vystupujeme na vrchol. Na skalu nejdeme a robíme rýchle foto. Zostup do Henclovej ako minulý rok po zelenej značke. Tu už nás čaká môj otec a s džípom odváža domov. Zastavujeme sa ešte v Helcmanovciach u Zlatého orla.

Foto P. Cenký         Foto J. Šuster        Foto Korzár