OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV BRADLO RICHNAVA

Rok 2016

31. 12. 2016 Silvestrovský výstup na Roháčku


   

Foto P. Cenký    Foto J. Horváth

27. 12. 2016 Vianočný pochod na Plejsy


   

Foto J. Horváth      Foto J. Kello

26. 12. 2016 Štefanský výstup na Sľubicu


   

Jubilejný 15. ročník Štefanského výstupu na Sľubicu sa konal za celkom "vianočného" počasia so snehom. Výhľady nie najlepšie, ale aj tak stáli za to. Škoda, že toho roku bola z Richnavy slabá účasť (štyria členovia + jeden nečlen).

Foto P. Cenký        Foto J. Horváth

26. 11. 2016 Otvorenie náučného chodníka Osobnosti a história Kluknavy


    

Foto Jaro Kello

24.-25. 09. 2016 Cesta hrdinov SNP: Štós - Dedinky


       

Viac foto

15. 09. 2016 Výlet v Jasove


  

Viac foto

Akciu finančne podporila Obec Richnava.

04. 09. 2016 Výlet v Slovenskom raji


    

Viac foto

29. 08. 2016 Výlet v Tatrách: Zbojnícka chata


    

Foto F. Ondáš

28. 08. 2016 Cesta hrdinov SNP: chata Erika - Štós


   

Foto 10. deň

21. 08. 2016 Výlet v Tatrách: Sliezsky dom


    

Foto F. Ondáš

31. 07. 2016 Výlet v Lačnove


   

Viac foto

31. 07. 2016 Cesta hrdinov SNP: Košice Čermeľ - chata Erika


   

Foto 9. deň           Denník

10. 07. 2016 Cesta hrdinov SNP: Kysak - Košice Čermeľ


    

Foto 8. deň

30. 06. - 03.07. 2016 Medzinárodný letný zraz turistov Ostravice


   

Viac foto

Akciu finančne podporila Obec Richnava.

19. 06. 2016 Cesta hrdinov SNP - Radatice - Kysak


   

Foto 7. deň          Denník

22. 05. 2016 Cesta hrdinov SNP: Terňa - Radatice


    

Foto 6. deň          Denník

15. 05. 2016 100 jarných kilometrov


   

Na tomto 60. jubilejnom ročníku akcie 100 jarných kilometrov sa zúčastnilo menej turistov, ako v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Jedným z dôvodov bolo počasie. Blatistý terén a oblaky veštiace dážď odradil mnoho turistov. Nakoniec z oblakov nezapšalo a zúčastnení turisti boli spokojní. Trasa viedla z Richnavy smerom Pod skaly a dolinou potoka Zlatník sme sa dostali k oddychovému stredisku Slaná voda. Tu sme sa posilnili a oddýchli. Nasledovala cesta do obce Víťaz. Občerstvení zmrzlinou sme si prezreli kostol sv. Ondreja, apoštola. Kalórie sme doplnili aj v Reštaurácii Armstrong´s. Odtiaľ pomerne ďalekou cestou cez Bradlo sme sa dostali späť do Richnavy. Ako spomienka na túto akciu bude okrem zážitkov aj kovový odznak.

Viac foto

05.- 08. 05. 2016 Poznávaci zájazd západné Čechy - Aš


   

Členovia KST Richnava v zložení Jaroslav Kello, JUDr. Mária Kellová, Mgr. Jozef Horváth, Marta Horváthová, Ľubomír Ondáš, Gabriela Ondášová, Ján Kuchár a Jozef Šuster sa v dňoch 5.5.-8.5. 2016 opäť zúčastnili v spolupráci s Odborovým zväzom železničiarov (ďakujeme) turisticko - poznávacieho zájazdu v oblasti Západných Čiech, časť Aš-sko. Odchod z Košíc bol 4.5.2016 o 20:01 hod. s priamym spojením do Chebu, prestupom a príchodom do Ašu v štvrtok 11:30 hod. Tam nás privítalo krásne slnečné počasie, ktoré zotrvalo až do konca nášho pobytu. Ubytovanie sme mali od žst. cca. 30 min. s tým, že na stanici nás už čakal správca penziónu a autom nám odviezol našu bagáž. Z reči do reči sa dozvedáme, že jeho manželka je rodáčka od Bardejova a keď mala jeden rok tak sa presťahovali s rodičmi do Ašu. Poobedňajší program sme vyplnili výstupom na vrch Háj a navštívili 36 m vysokú vyhliadkovú rozhliadnu s krásnym výhľadom na celé okolie. Prehliadka mestečka Aš, múzea zameraného na textilnú výrobu, kostol sv. Mikuláše, radnicu, vyhoreného evanjelického kostola a jediný pamätník Martina Luthera v Čechách. V menšom nákupnom stredisku si doplňujeme zásoby a tým, že bol už pokročilý čas, presúvame sa na náš penzión u Sluníčka. Je po 19:00 hod. a Jozef Š. láka Jozefa H. (ktorému dva krát netreba hovoriť) na cyklistickú túru k najzápadnejšiemu bodu Čiech. Od majiteľa penziónu požičiavame druhý bicykel a vyrážame. Cestá je dobrá, postupne prechádzame z asfaltovej na poľnú okolo veterných elektrárni až k št. hranici Bavorsko – Česko. Tú úzkym chodníkom pozdĺž potoka až k najzápadnejšiemu bodu Čiech. Čas pokročil, v lese je už tma a my sme už tlf. hľadaný. Rýchlo to nejaké foto a späť, ako že podľa Joža Š. skratkou (obrovský strmák a nekonečná cesta) s príchodom do Aš-u cca. 22:30 hod. Určite neľutujem (J.H.), bol to ohromujúci zážitok, byť na miestach kde pred rokom 1989 nemohla vkročiť ani noha.

       Piatok: 6.5.2016  Trojstátí (Čech, Bavorska a Saska) - vstávame do slnečného dňa, vonku je pripravený 20-miestny autobus, ktorým sa prevážame na okraj dediny Hraníc. Odtiaľ najzápadnejším výbežkom Českej republiky k Trojstáti. Prechádzame odľahlou členitou tajuplnou pôvabnou krajinou, kde do roku 1989 bol vstup zakázaný. Bývalé pohraničné pásmo dnes pripomína už len vyrúbaná línia, kadiaľ viedla signálna stena. Turistický chodník predstavuje na deviatich zastaveniach jedinečné prírodné krásy a poodhaľuje tajomstva histórie pohnutých čas okolo obce Hraníc. Vrcholom našej pešej túry je odľahlé miesto uprostred nedotknuteľnej prírody, kde sa stretávajú historické hranice troch „štátov“ – Česká, Bavorská, Saska. Samotný bod Trojstáti, leží v Mlynskom potoku medzi historickými medzníkmi z roku 1844. Tadiaľ naša cesta vedie cez územie Bavorska s krásne obhospodárenými poľami a po cca. 7 km sa vraciame na českú stranu, kde časť skupiny ide k najzápadnejšiemu bodu Čiech a druhá časť sa vracia okolo kasárni bývalej pohraničnej roty Újezd do Aš-u.

Sobota: 7.5.2016 kúpele Bad Elster (Sasko) – ráno opäť sa prevezieme linkou ČSAD do dedinky Doubrava a stadiaľ pešo vyrážame cez hraničný prechod (otvorený 1996) na turistický pochod do kúpeľného mestečka Bad Elster. Kráčame po ceste, kde nám tieň robí stromová alej.  Je vidieť že je to kúpeľne mestečko s krásne udržiavanými parkami a rybníkmi. V centre navštevujeme Luteránsky kostol sv. Trojice a presúvame sa do kúpeného areálu. Tu sa stretávame s našim cyklistom Jožom Š. Návšteva kolonády, nákup kúpeľných oplátok, občerstvenie pri liečivých minerálnych prameňoch a turistickým chodníkom späť do dedinky Doubrava, kde v 17 storočí existovali papierne s vývozom papiera do celej Európy, ale po druhej svetovej vojne zanikli. Tým, že je už po 14:00 hod. vyhľadali sme si miestnu reštauráciu a dávame si bohatý obed s dobre vychladeným pivečkom. Je tu hojné osadenstvo nemecky hovoriacich turistov. Linkou ČSAD sa opäť prevážame na ubytovňu do Ašu, kde nás prekvapuje „chramajúco“ chodiaci náš cyklista Jožo Š. (cestou späť ho pohryzol pes).  Aj napriek pohryznutiu, večer obidvaja Jozefovia H.Š. vyrážajú na bicykloch do pohraničného mestečka v Bavorsku vzdialeného cca. 10 km.

        Nedeľa: 8.5.2016 Cheb, kúpele Františkovi Lázne, Praha - ráno po raňajkách začíname baliť a pripravovať sa na odchod, náš pobyt v pohraničí Ašu končí. Majiteľ penziónu s p. manželkou boli k nám veľmi ústretoví. Počas nášho pobytu sa snažili, aby nám nič nechýbalo a dokonca nám zabezpečovali prepravu na naše turistické akcie. Inak to nebolo ani v nedeľu, aby sme nemuseli celý deň nosiť „bagáž“ so sebou, tak sám p. majiteľ sa nám ponúkol že nám to dovezie k rýchliku do Chebu. My na ľahko vlakom odchádzame do Františkových Lázní, kde absolvujeme prehliadku známych kúpeľov a barokový kostol sv. Jakuba. Symbolom kúpeľov  je socha malého chlapca s rybou. Povera hovorí, že každá žena, ktorá sa dotkne sochy chlapčeka, konkrétne palca na jeho ľavej nohe (nám sa videlo že skôr pipíka, ten bol vyblikaný), otehotnie. Ešte nákup lázeňských oplátok a presúvame sa do Chebu. Tu opäť prehliadka mesta, zaujala nás kanalizácia na dažďovú vodu, kde po celej dĺžke cca 100 m na jej vrchnom kovovom kryte bola vygravírovaná celá história mesta. Tu si dávame obed, kávu zákusok a presun na stanicu ČD, kde stíhame ešte prehliadku rušňov. Na 16 :00 hod. pred stanicou nás čaká majiteľ penziónu s našou bagážou. Ešte spoločné foto a veľké ďakujeme.  

V Prahe ako každý rok, dvojhodinová prehliadka mestá (Prašná brána, Staromestské námestie, Karlov most, pod hrad a späť). Večerným rýchlikom presun do našej rodnej dedinky Richnava príchod ráno 09.05.2016, 7:45 hod. 

Text spracoval: Mgr. Jozef Horváth

Foto J. Šuster          Foto J. Horváth

23., 24. 04. 2016 Cesta hrdinov SNP: Bardejov - Terňa


   

Foto 4. deň            Foto 5. deň           Denník

12. 03. 2016 Výročná členská schôdza


  

Viac foto        Pozvánka,  správa o činnosti klubu za rok 2015, plán činnosti na rok 2016

28. - 31. 01. 2016 49. Zimný zraz KST a stretnutie TOM Banská Štiavnica


   

Keď som sa dozvedel, že najbližší zimný zraz turistov bude v Banskej Štiavnici, veľmi som sa potešil. Mesto je jedným z najkrajších a historicky najzaujímavejších miest na Slovensku. V roku 1993 sa Banskej Štiavnici dostalo najvyššieho medzinárodného uznania, keď bolo mesto spolu s technickými pamiatkami v okolí zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.  V 17. storočí Banská Štiavnica prežila svoje zlaté obdobie. Ťažba zlata a striebra dosiahla najvyššie hodnoty v roku 1690 (605 kg zlata, 29 000 kg striebra). V 18. storočí je Banská Štiavnica  tretím najväčším  mestom v Uhorsku. Významným medzníkom v histórii mesta bolo zriadenie Baníckej akadémie v roku 1762. Bola to prvá vysoká škola technického charakteru na svete a Banská Štiavnica sa stala centrom rozvoja banskej vedy a techniky v Európe. Aj s týmito myšlienkami som podvečer autom vchádzal do tohto mesta (prvýkrát na zraze s mojou dcérkou !!!). Ubytovanie sme mali v penzióne Ister, ktorý sídli v krásnych priestoroch historického meštianskeho domu v centre mesta. Niektorí z nás stihli slávnostný otvárací ceremoniál, ostatní sa stihli navečerať v jednej z mnohých banskošiavnických reštaurácií.  Večer sme sa už tradične zišli v spoločenskej miestnosti, bonusom bol aj biliardový stôl. Piatok ráno nás prekvapil silným dažďom, takže pešiu trasu P2 sme vzdali. Zvolili sme fakultatívny výlet – spoznávanie krás Banskej Štiavnice – Starý a Nový zámok, Trojičné námestie, Kalvária. V sobotu sa väčšina z nás vybrala na pešiu trasu P2, ktorá začínala na Trojičnom námestí (593 m), pokračovala na Sedlo Červená studňa (791 m), Paradajs (939 m), Tanád (939 m), Horná Roveň (823 m) a končila v Banskej Štiavnici. Z krásnych výhľadov sme nemali nič, nakoľko celý deň bola hustá hmla. Na túre sa zúčastnilo veľa turistov, nakoľko usporiadatelia pre skoro žiadne snehové podmienky museli zrušiť všetky lyžiarske trasy. Časť richnavských turistov si zalyžovala v lyžiarskom stredisku Salamandra Resort. Podvečer sme ochutnali chutné pivo v súkromnom pivovare ERB a večer sme sa zúčastnili na záverečnom ceremoniáli opäť na Trojičnom námestí. V nedeľu sme chceli navštíviť kaštieľ v Svätom Antone, no tu nás nemilo prekvapili. Kaštieľ je v zime v nedeľu zatvorený. Touto informáciou sme neboli nadšení, preto sme zvolili náhradný program – Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Na záver sa chceme usporiadateľom Regionálnemu združeniu KST Žiar nad Hronom v spolupráci Mestom Banská Štiavnica, KST Dr. Téryho Banská Štiavnica, Odborom KST Vyhne a  Oblastnej organizácii cestovného ruchu Región Štiavnica poďakovať za krásny zraz. Skoro tridsiatka richnavských turistov opäť prežila spolu krásne chvíle, na ktoré sa nezabúda.

Foto P. Cenký    Foto J. Šuster    Foto J. Kello

Akciu finančne podporila Obec Richnava.

09. 01. 2016 Zimný prechod tiesňavami Slovenského raja


   

Viac foto

02. 01. 2016 Novoročný výstup na Volovec


   

Viac foto    Foto J. Šuster