OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

KLUB SLOVENSKÝCH TURISTOV BRADLO RICHNAVA

Rok 2012

31. 12. 2012 Silvestrovský výstup na Roháčku


    

Posledný deň v roku sme boli opäť na Roháčke. KST Margecany pripravil už 28. ročník. Počasie krásne, na vrchole nový kríž.

Viac foto

29. 12. 2012 Vianočný pochod na Plejsy


    

Naša tradičná vianočná akcia. Nechýbalo pekné počasie, zastávka na chate, opekačka i rómska osada.

Viac foto

26. 12. 2012 Štefanský výstup na Sľubicu


    

Po roku sme opäť prišli v hojnom počte podporiť vojkovský výstup. Na 11. ročníku vládlo nie príliš najlepšie počasie (z vrcholu Sľubice skoro nijaký výhľad), ale vládla tu výborná nálada. V cieli klasika - účastnícky list, odznak, párky, čaj a kto mal šťastie aj cena v tombole.

Viac foto

06. 10. 2012 Výstup na Kremenec


    

Je sobota päť hodín ráno. Pekná hŕstka richnavských turistov nastupuje za úplnej tmy do autobusu. Vyrážame na „krajný východ“ – do najvýchodnejšej obce Slovenska – Novej Sedlice. Cesta je dlhá, zastavujeme v Humennom na krátky nákup. Po skoro štyroch hodinách vystupujeme pred najvýchodnejšou stavbou na Slovensku – Informačnom stredisku Správy Národného parku Poloniny. Je síce otvorené, ale v budove nie je z „kompetentných“ nikto. Víkenduje tu iba nejaká rodina. Pán tu ale pracoval, dáva nám nejaké informácie. Spoločné foto a o 9.15 vyrážame po červenej značke. Po krátkom úseku odbočujeme vpravo z asfaltovej cesty. Nasleduje pomerne strmý výstup ku križovatke lesných ciest Skládka pod Kýčerou  (525 m) a ďalej do sedla Temný vŕšok (828 m), ktoré leží na hranici Národnej prírodnej rezervácie Stužica. Je jediným pralesom zapísaným do zoznamu UNESCO, ktorý je verejnosti sprístupnený turistickým chodníkom. Ocitáme sa v pôvodnom karpatskom pralese, kde dominuje buk a jedľa. Serpentínami klesáme k potoku Stužická rieka. Prechádzame cez drevenú lávku, ďalej chodník krátko vedie po násype zaniknutej úzkokoľajnej železničky. Začína problém s Paľom Š. Nevládze, je bledý, zastavuje po niekoľkých krokoch. Väčšina turistov už je na vrchole, ja s otcom a Ferkom sme psychická podpora pre Paľa a slimačím tempom miernym stúpaním sa dostávame k slovensko-ukrajinskej štátnej hranici. Odtiaľ asi 200 metrovým strmým chodníkom sa dostávame na najvyšší bod trasy – Kremenec (1208 m). Paľo to zvládol. Kamenný trojhranný stĺp s názvami a štátnymi znakmi Slovenska, Poľska a Ukrajiny oboznamuje turistov o tom, že stoja presne na hraničnom bode troch štátov. Po krátkom oddychu a spoločnom foto sa vyberáme západným smerom po slovensko-poľskej štátnej hranici. Vedú nás slovenské červené a poľské modré turistické značky. Zvlneným terénom po ľavom okraji Bieszczadzkeho Parku Narodoweho onedlho dosahujeme vyhliadkový bod Kamenná lúka, z ktorého je pekný pohľad na nádherné horské lúky, ktoré dali meno aj národnému parku. Na hrebeni postupne prekonávame vrch Hrúbky, zastavujeme pri pamätníku ruského vojaka P. A. Gladyša. Na rázcestí Čierťaž odbočujeme vľavo po zelenej značke. Opúšťame štátnu hranicu a hrebeň Bukovských vrchov. Nekončeným lesným chodníkom prichádzame k Lúkam pod Príkrym (840 m). Lávka ponad Zbojský potok je poškodená, pomerne veľký potok je pre niekoho problém. Konečne sme na asfaltovej ceste a za chvíľku sme v Novej Sedlici. Oddychujeme v miestnom pohostinstve. Krčmárka aj miestni sú celí šťastní. Krátko po osemnástej hodine odchádzame. V autobuse panuje výborná nálada, zadná časť autobusu sa ozýva spevom hlavne vďaka Ferkovi a Mariánovi. Pripájajú sa aj mladší. Za tmy prichádzame do Richnavy.

Viac foto

august, september 2012 Brigádnicka činnosť


    

Na prelome mesiacov august a september dvaja členovia výboru na vlastné náklady očistili a natreli turistický smerovník a kovovú konštrukciu na turistickú mapu pri železničnej stanici v Richnave a turistický smerovník v obci. Potešilo nás, že nefunkčné WC od turistickej mapy zobrali. Začiatkom jari 2013 sa nalepí nová turistická mapa. V pláne je aj obnova žltej turistickej značky na Sľubicu.

Viac foto

23. 07. - 04. 08. 2012 Cykloexpedícia České Budejovice - Richnava


  

Hoci táto akcia nie je oficiálnou akciou nášho klubu, chcem sa s Vami podeliť o naše zážitky z tejto neľahkej „cykloexpedície“. S touto myšlienkou prišiel Jožo Šuster. Trasu z Českých Budejovíc (jeho trvalý pobyt) do rodnej Richnavy na bicykli prešiel, ale nie súvisle. Jeho snom to bolo prejsť naraz. Samozrejme dal som sa nahovoriť.

Denník        Foto P. Cenký

04. - 08. 07. 2012 59. slovenský zraz turistov KST Vyhne


     

Streda

Blíži sa čas odchodu. Vonku fúka silný vietor, vyzerá to na poriadku búrku. Nakladám batožinu do auta a spolu s Janom a Paulínou odchádzame do Margecian. Na stanici sa stretávame s ďalšími členmi výpravy. Kupujeme lístky na „legendárny“ rýchlik Horehronec a o chvíľu hľadáme voľné kupé. Kocháme sa krásnou krajinou v úseku Dobšinská ľadová jaskyňa – Červená Skala. Náladu ešte podvihne fľaša vína. Na Horehroní už prší, ale nám to nevadí ... Krátko po dvadsiatej vystupujeme na žarnovickej stanici. Keďže do Vyhní nejde nič, voláme záchranu Ferka, ktorý musí dvakrát otočiť. Veľká časť našej výpravy je už ubytovaná na chate Valachovka. Prišli totiž autami. Problém s autom má Milan, ktorý doráža pred polnocou so svojou Felíciou. Hlavne, že došli. Jaro sa chváli s fotografiou pána prezidenta vo svojom mobile, ktorý privítal účastníkov zrazu. Zaspávame po polnoci ...

Štvrtok

Ráno vyrážame na našu prvú túru. Naplánovali sme Jeleniu skalu. Spoločné foto pred chatou robí problémy. Sme totiž 32 členná výprava a ako sme sa dozvedeli, druhá najpočetnejšia na zraze. Richnava sa nezaprie... Kráčame okolo pivovaru k hotelu Sitno. Odtiaľ až na Jeleniu skalu, kde o jedenástej začína svätá omša na sviatok sv. Cyrila a Metoda. Nič náročné, ale vysoká horúčava dáva zabrať. Schádzame späť do Vyhní, ale naša sprievodkyňa presvedčí hlavne mužskú časť výpravy, aby sme sa pozreli na zrekonštruovaný portál štôlne sv. Jána Paduánskeho. Odbočka mala trvať sedem minút, bolo to ale viac. Poobede máme vybavenú exkurziu v miestnom pivovare Steiger. Exkurzia je pekná, ale už všetci sa tešíme na ochutnávku piva. Po tých vzorkách sa len tak zapráši. Podvečer odchádzam na prednášku historika PhDr. Pavla Dvořáka. Niektorí sa išli kúpať do Vodného raja. Večer sa stretávame na futbalovom ihrisku. Nad Štiavnickými vrchmi sa blýska. Ale my stíhame dôjsť na našu ubytovňu. Stretávame sa v kuchynke, vonku začína pršať. Spíme ako zarezaní.

Piatok

Rozhodli sme sa na trasu číslo 6. Začíname Kamenným morom, ktoré ma uchvátilo. Potom cestami – necestami sa dostávame až pod Pustý hrad. Sme v hustom lese, k hradu je to nejaká minútka navyše. Neodolám a rýchlymi krokmi sa štverám chodníkom k hradu. Hrad je naozaj pustý, ale milovníkov histórie poteší každý stredoveký múrik. Klesaním sa dostávame do Sklených Teplíc. Tu nás čaká už starosta. Nasleduje akcia pre účastníkov zrazu – okúpanie sa v miestnom kúpalisku. Skvelá myšlienka, z ktorej sa každý teší. Ale naši sprievodcovia sú neúprosní. Rýchlo sa obliecť a pokračovať v plánovanej trase. Malá časť odchádza s Milanom autom do Vyhní. Podarilo sa mu totiž opraviť auto v žarnovickom autoservise. No prevažná časť pokračuje ďalej. Po krátkej geologickej zastávke pri nejakej budove, kde svoje umenie sa snažili prezentovať umelci – maliari pokračujeme ďalej. Väčšina z nás už máme toho dosť, navyše Janík štrajkuje, že nevládze. Prichádzame do obce Repište, no naši sprievodcovia sa ponáhľajú. Ja s Jarom neodoláme moravskému pivu v miestnom hostinci. Nad dedinou nás čaká milé prekvapenie. Všetko za 1 euro – kapustnica, či čapovaný nápoj. Starosta Repíšť všetkých pečiatkuje. Vedľa stojí rozostavaný hrad šikovného Slováka, ktorý chce postaviť vraj kópiu Pustého hradu. Po lúkach a menších lesných porastoch sa dostávame do Vyhní. Veľká časť výpravy ostáva na pivo, Lucia plače, že ju bolí noha. Delíme sa, maličká časť výpravy ide na prezentáciu nahlásiť sa na zajtrajšiu túru. Ja s Jožom ideme do hotela na film Pavla Barabáša. Po filme si dávam s Jožom guláš na futbalovom ihrisku. Chystá sa country večierok, ale veľká búrka všetko kazí. Za dažďa nás berie Ferko s autom na ubytovňu. Tu si to vynahrádzame opäť v kuchynke veselým spomínaním ...

Sobota

Keďže časť turistov je z dvoch etáp úplne vyčerpaná, oklieštená skupina čakáme pri Vodnom raji už o 6.30 hod. na autobus, ktorý má nás odviesť na Počúvadlianske jazero. Organizátorom to ale trochu nevyšlo, preto čakáme hodinu na novo vybavený autobus. Konečne prišiel.  Driemkajúc prichádzame na Počúvadlo. Odtiaľ už peši pomerne strmým výstupom na Sitno. S veselou náladou si prezeráme vyhliadkovú vežu, asfaltkou schádzame na Sitniansky hrad. Od hradu lesnou cestou opäť na Tatársku lúku a ďalej do sedla Krížna. Rozhodujeme sa čo ďalej. Trasa totiž má končiť až vo Vyhniach. Jožo s Ľubom ide ďalej terénom ponad Banskú Štiavnicu, ostatní schádzame asfaltkou do Štiavnických Baní. Prestávku na drahý nápoj máme ani neviem pri akom tajchu. Zmorení sa dostávame až do čarokrásnej Banskej Štiavnice. Tu sa stretávame s Ľubom, ktorý zišiel do Štiavnice z Červenej studne, ale aj s Paulínou a Luciou, ktoré dali prednosť pred Sitnom spoznávaním kultúrnych pamiatok mesta. Problém je sa dostať do Vyhní. Ešte dobre, že do mesta prišiel aj Marián s malou skupinkou so svojím autom. Aj oni zdolali Sitno. Časť turistov berie Marián. Ostatní sa musíme spoľahnúť na taxi. Ešte šťastie, že prišiel. Sme totiž siedmi. Tesne pred ubytovňou míňame Joža, ktorý to zvládol peši až do Vyhní. V takýchto teplotách klobúk dole... S Ferkom a Jarmilou sa idem okúpať do Vodného raja. Ostatní sa chystajú na slávnostné ukončenie zrazu na ihrisko. Večer začína diskotéka a po dvadsiatej druhej  hodine avízované prekvapenie – skvelá laserová šou s ohňostrojom. Onedlho i zrazová vatra. Jarovi dávame zahrať pesničku k jeho narodeninám. Tancujeme, zabávame sa. Po polnoci sa stretávame opäť v kuchynke a ešte dlho sa smejeme.

Nedeľa

My vlakoví sa ráno rýchlo balíme a odchádzame autobusom do Žarnovice na rýchlik. Ten odchádza krátko po deviatej. O pol druhej „pristávame“ v Margecanoch. Tí automobiloví sa ešte idú okúpať do Vodného raja a poobede vyrážajú domov. Čo na záver? – ďakujeme organizátorom za skvelý zraz a tešíme sa na ten nasledujúci ...

Viac foto

02. 06. 2012   Výstup na Roháčku


     

Klub slovenských turistov Kluknava usporiadal jubilejný 25. ročník Výstupu na Roháčku. Počasie im vyšlo, účasť bola hojná. Pre účastníkov bola pripravená pešia trasa i cyklotrasa. Z Richnavy sme sa  zúčastnili traja cyklisti a jeden "pešiak".

Viac foto

29. 04. 2012 100 jarných kilometrov


     

Hoci to bola jarná akcia, počasie pripomínalo letné horúčavy. Vydali sme sa už klasicky ku kostolíku sv. Márie Magdalény, odtiaľ netradičnou "grófskou" cestou ponad krompašské továrne na Dubie, ďalej strmo hore na Kaľavu. Tu bol krátky odpočinok a ďalšia chôdza po asfaltke nás doviedla až ku vojkovskej krčme. Po zregenerovaní síl a rozdaní odznakov za dnešný pochod sme to strihli na Svibík a Gavart do Richnavy. Na tejto už legendárnej akcii sa zúčastnilo 29 turistov a jeden pes.

Viac foto

17. 03. 2012 Výročná členská schôdza


     

Členovia KST Bradlo Richnava na výročnej členskej schôdzi schválili Plán činnosti na rok 2012, schválili doplnenie členov revíznej komisie (František Ondáš, Štefan Šuster), zobrali na vedomie Správu o činnosti klubu za rok 2011 a Správu o hospodárení klubu za rok 2011 a prijali nových členov. V závere sa uskutočnila dataprojekcia starších turistických fotografií, ale aj fotografií  z uplynulého roku. Oslávili sme aj okrúhle narodeniny našich členov a spomenuli sme aj na zosnulých členov Daniela Salugu a Petra Medveca. Na schôdzi sa zúčastnilo 42 členov.

 

2. - 5. 2. 2012 7. medzinárodný a 46. slovenský zimný zraz turistov a TOM KST Levoča - Levočská dolina


     

Toto historické mesto dýchajúce históriou na každom kúsku privítalo tohtoročný zimný zraz turistov. Richnavskí "pešiaci" absolovali trasu č. 3: Levoča - Mariánska hora - Kúty - Diablov vrch - Levočská dolina, Kováčova vila - Levoča (dĺžka 13 km) a trasu č. 4: Levoča - Ruskinovský chodník - Zbojnícka lúka - Uhliská - Kováčova vila - Mariánska hora - Levoča (dĺžka 12,5 km). Naši lyžiari si pochvaľovali trasu č. 7: Oľšavica - Pavľany, sedlo - Krúžok - Uloža - Kúty - Mariánska Hora - Levoča (dĺžka 18 km). Po absolvovaní túry bol pre účastníkov zabezpečený bohatý kultúrny program, napr. rôzne koncerty v miestnom kine, filmové predstavenie, večerná prehliadka historickej časti mesta so sprievodcom, či svätá omša v chráme sv. Jakuba venovaná turistom.

Viac foto            

7. 1. 2012 Novoročný výstup na Volovec


     

KST Volovec Rožňava, obec Čučma a mesto Rožňava organizovali 34. ročník novoročného výstupu na Volovec - Skalisko (1293 m n. m.). Na akcii  sa zúčastnili 6 naši členovia. Dvaja vystúpili na vrchol z obce Henclová, štyria z opačnej strany - z Čučmy. Z vrcholu nádherný pohľad na okolité pohoria - zvlášť na Vysoké Tatry, bolo vidno i Sľubicu či Spišský hrad. Odchod z vrcholu o 11.45 do Henclovej - príchod o 14.00. Z Henclovej do Richnavy autom (jeden vlakom) - zastávka v reštaurácii Zlatý orol v Helcmanovciach a v Žakarovciach.

Viac foto